Monday, December 8, 2014

memori anak anak mula pegang pen

 mula mula si kembar memegang pensel 
24/5/2011






last note!

lukisan anak : alif ba ta tsa

lukisan zahrah ( 4 tahun ) "umi, ini huruf alif ba ta tsa " 

last note!

lukisan anak : telinga rabbit

telinga rabbit yang tidak jadi, lukisan : zahrah

last note!

lukisan anak : princess pegang bag

lukisan balqis, ( 3 tahun ),

 " umi, ini pricess, dia pegang handbag" lukisan ini dilukis oleh balqis . 

Balqis mendapat inspirasi daripada kakaknya, zahrah yang suka melukis gambar princess 

l
last note!

Saturday, December 6, 2014

sweet parenting 2 : Cara kawal anak anak bawah 6 tahun daripada tab/handphone

Ibu bapa zaman sekarang melalui cabaran yang sangat besar dalam soal mendidik anak anak. Pada zaman kini, anak anak kita terdedah dengan pelbagai gajet canggih seperti handphone, tab, computer, ps2 , xbox dan sebagainya.

Melihat kepada situasi ini, adakah kita tidak merasa risau? Apakah kesannya kepada anak anak kita bila terlalu didedahkan dengan gajet gajet moden ini. Ada pro dan kontra nye. Ada baik dan buruknya. 

KIRI   : Zaman kita  KANAN : Zaman budak sekarang
sumber gambar : google
Tapi , saya lebih melihat kepada banyak kesan buruk apabila anak terdedah dengan gajet. Mungkin saya agak "kuno" . Saya masih belum bersedia memberikan anak anak saya handphone apabila sedang menikmati makanan di restoran luar.


Namun, tidakla juga anak- anak saya tidak tahu tentang handphone atau tab. Anak anak saya masih boleh memegang handphone, memicit skrin handphone, bermain game di tab. Saya cuba limitkan, kehendak anak anak pada zaman kini masih perlu dipenuhi tapi tetap dikawal.

Disini saya nak kongsikan, cara saya limitkan penggunaaan tab dan handphone kepada anak anak


(a) Berikan handphone pada anak anda kalau mereka minta sahaja. 

 Contohnya “ umi , nak main game kejap kat handphone umi” 

 Elakkan daripada member tab dan handphone tanpa mereka minta atau            untuk keperluan lain. 

 Contohnya “ nak, ambil handphone ni main senyap senyap. Umi nak masak” 


(b) Berikan handphone pada anak anda bila bateri handphone dah nak kong/mati 

Inilah yang saya selalu buat pada anak anak saya. Apabila bateri handphone     saya tinggal 5 % dan mereka minta handphone, saya akan berikan. 

Dalam kelekaan melihat gambar di handphone, tiba tiba ia padam. Tetapi,         cara ini tidak Berjaya juga jika anak anda pandai caskan semula handphone. 


(c)tutup talian internet

Cara ini saya selalu lakukan apabila anak –anak saya asyik melihat video di       youtube. Apabila mereka melihat video terlalu lama, saya akan tutup talian       intenet. Cara ini hanya sesuai jika anak anak anda masih tidak tahu                 kewujudan modem dalam rumah anda. He he he. 

(d) Sikap ibu bapa itu sendiri 
Kita percaya yang ibu bapa addalah model terbaik untuk anak. Jika ibu bapa   24 jam dengan handphone, anak anak kita akan menganggap bahawa           handphone itu sangat penting. 

Ya, sudah tentu ia penting sebab mereka melihat kita duk kepit handphone tu   memanjang. Saya teringat kata kata ustaz hasrizal@ saifulislam, seorang         pakar motivasi. Kalau anak melihat ayah selalu memegang dan membaca alquran, dalam        minda seorang anak ia akan menganggap bahawa al-quran itu penting.

Dan begitulah sebailknya. Maka kita fikirlah sendiri.. 

Bagaimana dengan anda? Kongsikan cara anda limitkan masa anak anak dengan handphone/tab. 

" Cara yang saya lakukan rasanya hanya valid untuk anak anak yang berumur 6 tahun ke bawah :) "


video
last note!

Thursday, December 4, 2014

lukisan anak : orang berstruktur

Assalamualaikum dan salam sejahtera.

ini adalah lukisan anak saya, zahirah (4 tahun )

menurut rakan saya yang merupakan guru pendidikan seni, hasil lukisan zahirah ini berstruktur.



apabila saya amati dan lihat kelakuan zahirah, nampak seperti dia memang suka melakukan perkara perkara yang berstruktur.

contohnya, zahirah suka menyusun pensel dan menyusun blok..


Kembarnya pula lebih suka melukis apa yang dia nampak. Apa yang ara nampak, dia cuba terjemahkan dalam lukisannya. contohnya lukisan shrek selepas ara menonton filem shrek.klik lukisan shrek ara


last note!

sweet parenting 1 : role model untuk anak anak

Assalamualaikum. Hari ini sudah hari jumaat. Semoga dengan bertambah usia kita, bertambahlagi keimanan kita kepada yang maha esa.

Bila saya duduk sendirian, saya sering berfikir bagaimana saya pada 10 tahun akan datang. Bagaimana dengan anak anak saya? Adakah mereka gembira? Bagaimana pencapaian mereka dalam hal hal dunia dan akhirat. Sesekali terlintas’ kalau aku dipanggil allah dahulu, bolehkak anak anak mendoakan aku?”

Allah bekalkan kepada saya tiga orang anak perempuan. Saya faham bahawa ini satu tugas yang mencabar. Apatah lagi pada saat saat hujung dunia ini yang kita sering disaji dengan hal hal yang meruntuhkan nilai akhlak morak anak anak. Nauzubillah, semoga kita semua dilindungi oleh allah sepanjang masa. 






 Pada usia anak anak yang masih kecil, kita mesti selalu menasihatkan mereka secara lisan. Sentiasa refresh kan minda anak anak kepada perkara kebaikan.

 Paling utama, ibu bapa sendiri menjadi role model pada anak. 

 Kalau ada bapa yang merokok, cuba fikir adakah kita mampu jadi role model pada anak kita 

Kalau ada ibu yang malas, adakah kita mahu anak kita juga malas. 

Kalau ada ibu yang derhaka pada orang tuanya, adakah kita fikir anak kita tidak akan melakukan perkara yang sama pada kita 

Kalau ada ibu bapa yang masih suka melepak di waktu tengah malam, adakah kita mahu anak anak kita juga begitu? 

Ayuh kita fikirkan…

kesimpulannya, dua kaedah paling utama untuk menasihatkan anak kepada kebaikan adalah

(a) secara lisan. menasihati dengan lembut bukan dengan kasar dan jangan menghukumi anak

(b) role model. ibu bapa sendiri adalah role model atau teladan yang baik untuk anak anak contohi

Mudah mudahan kita akan menjadi ibu bapa yang terbaik untuk anak anak. nilai murni anak anak datang dari kita sendiri, iaitu ibu bapa :) 


image from google

last note!

lukisan anak : shrek

Salam semua. apa khabar hari ini. semoga hari ini seceria sang mentari. ewwah 

 tempoh hari saya dan anak anak menonton cerita shrek. dan inilah hasilnya..


 lukisan shrek dari zahrah ( 4tahun)


ini shrek umi

the real shrek
last note!

Wednesday, November 12, 2014

lukisan anak



Lukisan ini dilukis oleh hanis zahrah ( 4 tahun ), semasa kami di Penang. Bila saya tanya zahrah, siapa tu. katanya ini umi dan abah..Dalam perut umi ada baby...

*comel..

Tuesday, October 21, 2014

BLOGLIST

GENG SUSUN ATUR RUMAH



my own 2015 planner

Assalamualaikum and happy holiday to all … 

As we know, there will only two months to 2015. I have lots of things that I need to plan. My husband and I start planning to have a baby ( no..no just joking) 

My first plan for 2015 is to have my own planner (organizer). Yes, I do have a planner this year. I bought it from MPH and it costs rm50++. It looks so professional but it just not me..ha ha..yeah, 

 I like a fancy, colorful, pinky planner. So, I decided to make my own 2015 planner.

 In addition, I will have two planner for this coming 2015. One is for my work list and the other one is my personal planner. Yes, I work hard to have my own 2015 planner. 

BUT 



I am telling you the truth ...the truth is i use Microsoft word..so old style kan...

lets take a look of my daily planner ( this one is for my work list)


the front cover... i like pink.
takwim persekolahan...so important

i am not satisfied with this section. should improve  before i print it out


Sunday, October 19, 2014

TAKWIM PERSEKOLAHAN 2015

TAKWIM PERSEKOLAHAN 2015

Tup tap tup tap.... cepat sungguh masa berlalu..2014 sudah hampir ke penghujungnya. Kena check semula apa yang dah dicapai, apa yang belum di capai..

Buat masa ni, saya bersama anak anak murid tingkatan 5 sibuk dengan latih tubi memandangkan lagi 15 hari sahaja nak SPM. Mudah-mudahan anak anak murid saya dapat menjawab periksa dengan tenang.

Walaupun lagi dua bulan nak melangkah ke 2015, takwim persekolahan sudah dikeluarkan oleh KPM. Jadi, bolehla kita merancang cuti untuk keluarga dan program bersama anak anak murid di sekolah untuk tahun 2015.



Saturday, July 5, 2014

Kisah Adik Syafiqah, from my point of view as a teacher.

Few days ago, kita sama sama tergelak melihat telatah comel adik syafiqah ini. Honestly, i shared this video into my facebook account.
Sumber gambar daripada infodalam talian







Today, i regret. 100% REGRET! I should not shared and laugh at this video.

My husband told  me "kalau saya jadi maknya, saya saman cikgu ni. Ni mesti cikgu ni suruh berlakon"

Silent..

I am not doing the right thing. In fact, i should not share and laugh at this video because i am in teaching profession.

I just thought that this little girl look so cute lagi lagi bila jawab macam itu.
Next, i should be more selective if i want to share any video.

I pray to Allah, syafiqah will be a good and a sholehah person. May Allah bless her.


We as a teacher been taught that we cannot say the bad word to our students. Even kalau budak tu tak pandai we cannot say the bad words. Never never say that. 

In this case, kita pun dah macam malukan this little girl.She is innocent. I am so sad to read this lagi lagi bila tahu yang dia tak nak keluar rumah sebab kawan kawan ejeknya. 

Masyallah, what we have done teacher!!

Moral of the story
ESPECIALLY TO ALL THE teachers , take it as a lesson. 

Yes, the best word is respect ! Even they just a little girl/boy.

Salam sayang,
cikgu nunu
julai . 2014
last note!

craft.We made ice cream!

Hari ini saya nak kongsi kraftangan yang saya buat bersama anak anak baru-baru ini. It was unplanned.
Kebetulan, ada satu bantal peluk anak terkoyak. Anak saya yang kecil, Balqis keluarkan semua kapas-kapasnya. Melihat kapas-kapasnya tu berselerak, saya pun buat kraf aiskrim bersama anak-anak.

Bahan-bahan kraf:
1. kapas.
2. Kertas - untuk buat kon
3. Kertas warna warni dipotong kecil-kecil
4.Gunting
5 .Gam

Cara buat.
1.Kertas putih digulungkan sehingga menjadi seperti kon.
2. Masukkan seberapa banyak kapas. Ia akan jadi seperti gambar di bawah.
3. Gamkan kertas warna dengan gam dan taburkan atas aiskrim.

 Dah siap.. he hee he

aiskrim made by zahrah

ice cream made by ira

balqis fokus memasukkan kapas ke dalam kon.

Ok, itu sahaja untuk kali ini. Boleh cuba buat dengna anak anak nanti ye .


last note!

Perkongsian Aktiviti-aktiviti Homeschool

Assalamualaikum dan salam sejahtera to all readers

Kita tidak menafikan bahawa sekolah adalah tempat anak anak kita menuntut mencari ilmu. Namun, kita sebagai ibu bapa mesti letakkan niat dalam hati bahawa anak anak kita sebenarnya belajar sejak kecil lagi dan ia bermula dari rumah.

Semoga kita menjadi the best ibu bapa untuk anak anak kita.

Di sini saya akan kongsikan . beberapa idea dan aktiviti homeschool yang saya lakukan di rumah bersama ketiga-tiga orang anak saya. Mudah-mudahan ia bermanfaat untuk semua. Saya sangat mengalukan idea dan perkongsian daripada readers juga.

  Salam sayang, 
Cikgu nunu 
7.7.2014

1. Biasakan anak dengan kerja-kerja rumah
2. Tingkatkan kerjasama anak anak walau dengan sebuah tudung saji
3. Aktiviti cokodok pisang
4. Solat bersama saudara
5. craft ice cream
6. Rekativiti : buat teropong
7. Buku mini zoo dengan sticker 
8.  Role play : Main doktor doktor, injection introduce word vaksin pada anak anak 

Tuesday, June 10, 2014

Roti Canai Transfer Road, Penang

Cuti sekolah baru baru ni kami sekeluarga bercadang nak round penang. Kebetulan, ada kenduri sepupu d parit buntar. Alang alang dah ke sana, kami nak p ronda ronda penang. Lama dah tak mai penang. Rasa dah sepuluh tahun kot. 

Orang kata kalau nak makan best, p la penang. P pekena pasemboq dan nasi kandar. Jangna lupa jeruk pa ali sama. Tapi kami suami isteri ada sedikit kerisauan memikirkan apala anak anak nak makan. Depa bukan makan nasi kandaq. Takapala, roti canai kan ada. 

Sebut pasai roti canai, ada satu roti canai yang sedap kat penang. Camne nunu tahu? Nunu dan suami ada google kat internet. Ramai bagi best review kat tempat ni. So, hari kedua sebelum naik penang hill, kami p pekena roti canai transfer road. 

 Sejarah jalan transfer road 

Menurut cerita bapa nunu ( yang masabujang memang tinggai di penang ), dulu dulu kat George town ni ada satu je kedai melayu. Yang lain semua kedai mamak. Satu satunya kedai melayu ni kat jalan transfer road la..aaaa tu je la . he he he

 Lokasi roti canai transfer road 

Sebenarnya nak cari roti canai transfer road ni senang aja. yang susah adalah nak cari parking nya. Kami round dekat tiga kali juga baru jumpa parking. Dah jumpa parking jangan lupa letak kuponnya ye. Takut nanti hangpa kena saman pulak. Kupon boleh beli kat stesen minyak caltex yang comel, dekat je dengan kedai ni.

inila dia kedainya

senang nak cari sebab kat tepi bangunan aje.

ni kedai yang di sebelah roti canai transfer road


Kami order teh tarik, roti bakar atasnya telur separuh masak dan roti canai kuah kari ayam. Ayamnya besar bet.ul. Saya suka teh tariknya sebab rasa teh dan susunya balance. ermm sedap. Harga teh tarik ni 1.10 satu. Makan kat sini, dah sampai je minuman/makanan, terus kena bayar



TEH tarik

inilah roti bakar dengan telur separuh masak atasnya. Kata suami nunu memang sedap sebab memang favorite dia telur separuh masak. Nunu tak makan sebab tok leh telan..Harga roti bakar ni rm 3.00 satu.


"abang mau ka roti bakar kasi telur separuh masak atas." explain mamak tu.

memang sedap la. ara makan telur nya je. rotinya ditinggalkan.
Yang ini memang  favorite nunu. Roti canai dengan kuah kari ayamnya. ermmm memang sedap. Seketul ayamnya memang besar. Kalau nak share dua orang makan pun boleh. Harga untuk dua roti canai dengan dua kuah kari ayam rm 13/

tu diaaaa habaq hang seketul ayam bukan main besaq lagi tuh. .

penuh meja

ermm sedapnya
ara ikut abanya suka makan ni.




lepas dah habis makan, ada sorang mamak dengan basikal datang dan jual karipap. Pekerja kat kedai ni pun beli so kami pun beli jugak.  Seketul harganya rm 1.20/



besaq sungguh. 

last note!
Jadi, kalau singgah penang, jangan lupa pekena ROTI CANAI TRANSFER ROAD. :) 

ini alamat kedai ni


                                   Transfer Road Roti Canai
                                      no.56 Jalan Transfer,
                                             Georgetown,  

                                                            10050 Penang



Wednesday, June 4, 2014

Bolehkah anak kecil membuat kerja rumah?

Setiap kali saya buat kerja.rumah seperti masak, sidai kain, lipat baju , basuh baju anak anak mesti nak buat sama.
Pada mulanya, saya malas betul nak melayan permintaan mereka. Yelah  kalau kita,masak kita nak cepat. Kalau diorg.ada habis dapur kita.
Tqpi, itu dulu. Sehinggalah pada suatu hari anak kambar saya mencebik muka lalu berkata "umi ni , ira suka masak tapi umi tak bagi tolong."
Bila difikirkan semula, apa la sangat yang saya nak berkirakan . Saya lupa yang anak anak saya akan gembira bila mereka.dapat bantu saya memasak di.dapur.
Bagaimana dengan anak anda? Syabas saya ucapkan jika anda seorang ibu yang memberi peluang untuk anak kecil anda membuat kerja rumah.
Gambar gambar di bawah diambil semasa sesi melipat kain. Mengambil inspirasi  mesin melipat kain dari internet. Seronok juga.

Sunday, June 1, 2014

Kanak Kanak House, Reko Central

Sudah lama saya impikan untuk menghantar anak-anak saya ke playschool. Tujuannya adalah untuk melihat bagaimana reaction anak anak bila dengan orang luar dan kawan- kawan baru. Memandangkan saya bukanlah sepenuhnya "homeschool" kan anak anak saya(memandangkan saya bekerja), jadi saya ingin cuba hantar anak anak ke playschool. 

Puas mencari akhirnya saya telah jumpa satu playschool yang terletak dekat dengan rumah ibu bapa saya di Bangi. Namnya kanak kanak house.

Pencetusnya ialah Pn. Surayah Zaidon seorang pensyarah dalam Bidang pendidikan awal kanak - kanak. Bersama dengan beliau, terdapat beberapa orang guru yang komited seperti cikgu ibtihaj

Saya suka melihat bagaimana cikgu ibtihaj melayan anak anak kecil ini. Cuba untuk mempraktikkan di rumah bila bersama dengan anak dari segi gaya bahasa yang mudah. Memandangkan saya ni cikgu menengah, selalunya bahasa saya guna untuk anak anak agak meleret dan kurang sesuai.

Alhamdulillah, anak anak saya sudah menjalani tiga aktiviti bersama kanak kanak house. Anak anak berasa sangat gembira. Tahniah team Kanak kanak house.

Saya salute dengan team kanak kanak house sebab jarang kita jumpa playschool begini yang dipelopori oleh bumiputera/ bangsa melayu. Tahniah untuk team Kanak Kanak House and teruskan usaha murni ini untuk anak anak kecil ini. :)

Saya selitkan di sini beberapa keping gambar anak anak saya semasa menjalani aktiviti di Kanak Kanak House.

balqis cuba decorate cupcake sendiri guna piping bag. Aktiviti ini bersama dengan chef anis. 


Demontrasi menghias cupcake 
aktiviti origami ikan

ara pula yang guna piping bag



First activity : Junior scientist dengan tajuk Volcano.
Sumber facebook kanak kanak house.

Anak saya, zahrah berimaginasi kawasan volcano..Sungguh sungguh pejam mata.
Sumber : Facebook kanak kanak house

Untuk keterangan lanjut boleh hubungi Kanak kanak house di sini :

Kanak kanak house 
  • No. 17A-1 Jalan Reko Sentral 1 Reko Sentral Kajang Selangor
  • 43000 Kajang, Malaysia

atau boleh like facebook kanak kanak house di sini 

https://www.facebook.com/kanakkanak.house/about




##Aktiviti di kanak kanak house bukan untuk anak anak sahaja. Ada juga kursus untuk ibu bapa :) 

Thursday, March 27, 2014

Masyaallah...Saya hampir terlupa yang saya ada blog....

Selamat datang 2014....walaupun sudah masuk bulan Mac ..

hihihi
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to NURUL IZZA
Designed by UMIESUEstudio 2015