Saturday, December 6, 2014

sweet parenting 2 : Cara kawal anak anak bawah 6 tahun daripada tab/handphone

Ibu bapa zaman sekarang melalui cabaran yang sangat besar dalam soal mendidik anak anak. Pada zaman kini, anak anak kita terdedah dengan pelbagai gajet canggih seperti handphone, tab, computer, ps2 , xbox dan sebagainya.

Melihat kepada situasi ini, adakah kita tidak merasa risau? Apakah kesannya kepada anak anak kita bila terlalu didedahkan dengan gajet gajet moden ini. Ada pro dan kontra nye. Ada baik dan buruknya. 

KIRI   : Zaman kita  KANAN : Zaman budak sekarang
sumber gambar : google
Tapi , saya lebih melihat kepada banyak kesan buruk apabila anak terdedah dengan gajet. Mungkin saya agak "kuno" . Saya masih belum bersedia memberikan anak anak saya handphone apabila sedang menikmati makanan di restoran luar.


Namun, tidakla juga anak- anak saya tidak tahu tentang handphone atau tab. Anak anak saya masih boleh memegang handphone, memicit skrin handphone, bermain game di tab. Saya cuba limitkan, kehendak anak anak pada zaman kini masih perlu dipenuhi tapi tetap dikawal.

Disini saya nak kongsikan, cara saya limitkan penggunaaan tab dan handphone kepada anak anak


(a) Berikan handphone pada anak anda kalau mereka minta sahaja. 

 Contohnya “ umi , nak main game kejap kat handphone umi” 

 Elakkan daripada member tab dan handphone tanpa mereka minta atau            untuk keperluan lain. 

 Contohnya “ nak, ambil handphone ni main senyap senyap. Umi nak masak” 


(b) Berikan handphone pada anak anda bila bateri handphone dah nak kong/mati 

Inilah yang saya selalu buat pada anak anak saya. Apabila bateri handphone     saya tinggal 5 % dan mereka minta handphone, saya akan berikan. 

Dalam kelekaan melihat gambar di handphone, tiba tiba ia padam. Tetapi,         cara ini tidak Berjaya juga jika anak anda pandai caskan semula handphone. 


(c)tutup talian internet

Cara ini saya selalu lakukan apabila anak –anak saya asyik melihat video di       youtube. Apabila mereka melihat video terlalu lama, saya akan tutup talian       intenet. Cara ini hanya sesuai jika anak anak anda masih tidak tahu                 kewujudan modem dalam rumah anda. He he he. 

(d) Sikap ibu bapa itu sendiri 
Kita percaya yang ibu bapa addalah model terbaik untuk anak. Jika ibu bapa   24 jam dengan handphone, anak anak kita akan menganggap bahawa           handphone itu sangat penting. 

Ya, sudah tentu ia penting sebab mereka melihat kita duk kepit handphone tu   memanjang. Saya teringat kata kata ustaz hasrizal@ saifulislam, seorang         pakar motivasi. Kalau anak melihat ayah selalu memegang dan membaca alquran, dalam        minda seorang anak ia akan menganggap bahawa al-quran itu penting.

Dan begitulah sebailknya. Maka kita fikirlah sendiri.. 

Bagaimana dengan anda? Kongsikan cara anda limitkan masa anak anak dengan handphone/tab. 

" Cara yang saya lakukan rasanya hanya valid untuk anak anak yang berumur 6 tahun ke bawah :) "


last note!

No comments:

Post a Comment

thanks you for the comment :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to NURUL IZZA
Designed by UMIESUEstudio 2015