Tuesday, December 18, 2012

Penyakit Asthma

Dua tiga hari ini saya agak keletihan. Anak kembar saya, zahrah terpaksa mengambil gas (nabulizer) kerana diserang asma. Kasihan. Bila difikirkan kembali, semua ini berlaku kerana kecuaian saya sendiri kerana membiarkan anak saya minum ais. Selepas ini, saya perlu lebih memantau keadaan anak saya dengan lebih teliti.

Penyakit asma penyakit keturunan
Saya juga menghidap asma sejak berusia 16 tahun. Adik saya juga penghidap asma sejak dari kecil lagi.Mungkin atas faktor itu juga, anak saya menghidap asma. Jadi, adalah kebenarannya yang penyakit asma ini adalah penyakit keturunan.

Atas kesedaran itu, saya mula mencari dan membaca bahan bahan yang berkaitan dengan pengurusan asma.  Seriously, walaupun saya ni dah lama menghidap asma, saya sendiri tidak pandai menguruskan asma saya. TAK apalah kalau kena asma pun, saya akan ambil inhaler saya.
ini lah rupa inhaler.Tidak cantik tetapi sangat penting untuk penghidap asmara!

Saya jumpa website yang agak bagus untuk bahan pembacaan penyakit asma.Mari sini kita tengok..


(2) Global Initiative for asthma


(3) http://www.asthma.com/


Nanti saya akan share dengan kawan kawan lagi tentang penyakit ini. TILL THEN, jumpa lagi. Saya nak terus membaca ...:)


last note!

13 comments:

  1. bahayanya ..ada ubat tak penyakit ni ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dari pembacaan memang takde,tp ia boleh dicegah

      Delete
  2. dulu kawan husband pun jenis ada penyakit asma nie..tak tau macam mana rawatan dia buat skrg dah elok

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oooo kata org habbatus sauda dan hati unta bagus utk asma..bekum xuba g

      Delete
  3. kak nunu, sila sila. :)
    kak nunu boleh share dekat blog mahupun fb.
    copy paste terus pon xpe. thank you sooo much kak nunu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insyaallah,akak akan cuba buat entry untuk program anak yatim nji.keep up the godjob nadia

      Delete
  4. kak nunu, kalau dah siap entry tu, jangan lupa inform nadia sekali eh :)

    ReplyDelete
  5. sy asma gak.tp kne time demam je

    ReplyDelete
    Replies
    1. Saya ni demam ke tak.demamke mesti kena gak

      Delete
  6. "Tidak cantik tetapi sangat penting untuk penghidap asma!" nasib baik asma bukan asmara. kalau asmara kena guna fire extinguisher haha

    ReplyDelete
  7. "Tidak cantik tetapi sangat penting untuk penghidap asmara!" nasib baik asma bukan asmara. kalau asmara kena guna fire extinguisher

    ReplyDelete
  8. Saya pun semput sejak kecik.....dan semakin teruk, dulu sedut ventolin seminggu sedut sekali..... lama kelamaan kena sedut sehari sekali sehingga ke tahap sehari 3-4 kali...gi klinik swasta doktor syorkan guna ceretide....memula ceretide leh pakai 2 hari sekali sedut....tp la ni tiap2 hari kena sedut... ada member cerita tentang kapsul sne... saya pun try dh 3 minggu makan...memang berkesan pada diri saya... pagi2 lendir hijau keluar... memang pernafasan rasa lega.... saya sgt2 syorkan pd sesape yg ada lelah sebab saya tau betapa azabnya semasa lelah tu menyerang.... www.ecosway2u.net/sne

    ReplyDelete

thanks you for the comment :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to NURUL IZZA
Designed by UMIESUEstudio 2015