Sunday, May 20, 2012

sabarlah abah

Pagi tadi saya terlihat seorang bapa .Kelihatan bapa itu sedang marah. Mukanya masam. Saya lihat bapa itu mencampak anak lelakinya ke dalam kereta.(Seolah mencampak bola)Saya terkejut  dan tergamam. Semasa melintasi kejadian itu, saya terlihat anak lelaki itu menangis.Saya kira usia anak lelaki itu lebih kurang 4 tahun.  Saya pandang wajah bapa itu.Bapa itu tercungap cungap menahan marah.Mukanya masih masam dan tangannya mencengkak pinggang. Saya sedih melihat anak lelaki itu sambil berdoa moga ALLAH melembutkan hati bapanya utk memujuknya.

Apa moralnya dari cerita ini?
Sabar.Ye memang betul. Sabar. Wahai ibu, umi,mama, mummy, abah, daddy, papa...kita semua kena sabar. Sabar dengan anak-anak. Bukan lah cerita ini untuk membuka pekung sesiapa. Saya menulis ini agar kita sama sama melayan karenah anak kita dengan sabar. Saya juga seperti orang lain. Ada MASAnya kita boleh menahan sabar dengan anak kita, lalu tangan ini ringan saja melayang. 

Pernah kah kita dengar anak-- anak yang selalu dipukul, diherdik akan terganggu emoosinya.Kita melayani mrereka seolah mereka tiada perasaan.Ye, betullah kata orang .We should treat anak-anak as a human. ...Anak itu ada perasaan. Kerana itu mereka menangis.Kerana itu mereka ketawa.Kerana itu mereka gembira. Kerana itu juga mereka marah..

We as a parent@ adults, sepatutnya bertindak mengikut fikiran bukan perasaan. Fikirkan emosi anak-anak itu nanti. Anak anak kita perlu dibelai,dinasihati..Memang penat, tapi ia berbaloi, Mungkin bukan sekarang kita akan nampak hasilnya, insyallah di kemudian hari nanti..


last note!sAYA

4 comments:

 1. wah..makin mantap penulisan kak iza sekarang ek??

  ReplyDelete
 2. Waaaa,,makin terinsipirasi akak untuk menulis lagi.huhuhu

  ReplyDelete
 3. Setuju, setuju...sebab tu klau tengah marah sebab rimas dgn perangai anak ( nak2 lagi klau time dia tgh meraung kuat2...) , beristigfar adalah ubat yg kuat tuk kitab bersabar...

  ReplyDelete
  Replies
  1. betul tu azzpinky..Anak anak memang sering menduga kita.Semoga kita sabar dalam mendidik anak kita

   Delete

thanks you for the comment :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Copyright to NURUL IZZA
Designed by UMIESUEstudio 2015